Sunday, August 31, 2014

Da li sanjam?

      Roditelj sam dvoje dece i baka  dve unukice od 3 godine i 15 meseci, koje od decembra 2013, sa roditeljima žive u naselju M. M. Ajnštajn br. 100, u stanu koji su snaja i sin kupili na kredit, verujući da su tu svili svoje porodično gnezdo.
      Kakve sam snove sanjala do pre 2-3 meseca, a kakve sada? Kako god bili sastavljeni od bezbroj kockica sitnih radosti, prevashodno usmereni na ZDRAVO I SREĆNO ODRASTANJE tih malih, budućih ljudi. U poslednje vreme, poput mnogih roditelja, baka, deka, SANJAM NEKE NAJGORE SNOVE i to na javi, a vezano za NEZDRAVO ODRASTANJE i ŽIVOT naših unučica i naše dece.
      Šta se isprečilo u zdravom i srećnom odrastanju te dve malene devojčice?
      Ko je ovog leta pratio medijska izveštavanja, čuo je za dramu " zagadjenih zgrada" koje iz zidova emituju najtoksičnije supstance,a najpežorativniji naziv koji ih prati kao "Smrdljive zgrade", je postao znak prepoznavanja, često i senzacionalističkih tekstova. Kako spojiti taj pogrdni naziv sa toliko mladosti, lepote, dečijeg smeha, snova koji su građjeni iza tih tako kolorističnih zgrada, a toksičnih po zdravlje, posebno najmlađe populacije? Mnoga deca su mesecima imala silne respiratorne smetnje. Malene dušice su noću besomučno kašljali, gušili se, nemirno spavali, bili razdražljivi,a sve suprotno je bilo u njihovom odgajanju do tada.Kako sam mesecima boravila u tom naselju, radi pomoci mojoj deci oko njihove dece, lični svedok sam svega navedenog.
     Poslednji mesec dana imam potrebu da na momente sebe snazno ustinem, kako bih proverila; DA LI JA TO SANJAM, ILI NAM SE STVARNO SVE OVO DOGA
ĐA? Brzo se uverim da su snovi stvarni, surovo realni, na javi.
      Normalnim ljudima ne treba detaljisati o tom crvu, ili burgiji, koji neprestano rade u želucu.Samo želimo da relevantne ustanove, kao i pojedinci od kredibiliteta, VRATE MIRAN I ZDRAV SAN NAŠIM UNUČIĆIMA, kao i njihovim roditeljima. Da osim "brige" kako i šta da se igraju, rade školske zadatke (ako su tog uzrasta), nemaju druge probleme u odrastanju; da ne provode vreme po Domovima zdravlja, Laboratorijama, a sada i VMA; da ne gledaju brižna, uplašena i ispitivačka lica  oko sebe, umesto osmeha koji očekuju. Da NE BUDU KOLATERALNA ŠTETA nečijeg svesnog ili nesvesnog nemara, neznanja, pohlepe za lakom i brzom zaradom, šta god od navedenog.Cena su ljudski životi i to koliko generacija, ako  (kao što čitamo) toksini izazivaju genetske mutacije.
     Ako se brzo ne dela, NADA za ostanak i opstanak mnogih mladih i školovanih ljudi, kojih ima mnogo i medju ovih 220 nosioca stanarskog prava, će nestati.Steta na ličnom i porodičnom planu, reći će površni. Ali, DOMINO EFEKAT će biti šteta  globalnih razmera po Srbiju.Odraziće se na mnoge mlade parove poput ovih 220, koji su rešili da kupe na kredit stan i to od države, da ostanu u zemlji, pomognu u podizanju i oporavku Srbije. Ujedno, mnogo je mladih van zemlje koji putem interneta sve ovo pomno prate, živo komentarišu, koji su se dvoumili oko eventualnog povratka, na sve njih ishod ove drame  će se odraziti. Na tudjoj nevolji, izvuci će pouku za sebe.
     Da li treba postaviti pitanje; šta se bira izmedju (narušenog) zdravlja porodice, posebno dece i pretpostavljenih materijalnih i drugih gubitaka? Pitajte te mlade ljude! Nemojte da im secete krila. Bili su lojalni, kada su mnogi posustali i otisli.
      Ostajem(o) u nadi da će se najprihvatljivijim i najzdravijim rešenjem vratiti mir u ovih 220 porodica, da će bake/deke gledati srećno i zdravo odrastanje svojih unučića, uz garanciju da ih nece svakodnevno trovati toksini poput BENZOLA; FENOLA iz sopsvenih stanova.
    Jos jednom apelujem(o), na SVEST, kako onih koji su doprineli da do ovog dodje, tako i onih koji treba da ih privedu pravdi i istini. Zaštite nevinu decu, koji su budućnost i nada naše Srbije, ali samo ako ostanu u njoj sa roditeljima.. Alternativa je  povremeno uključenje u Skajp, a vremenom mozda i prevodilac, na zalost.

      
Baka Mica

No comments:

Post a Comment